Színes Kókuszgolyó, Gesztenyerúd



Hozzávalók:
500gr. darált háztartási keksz( darálva is kapható)
250gr. rama
kb. 2-3 dl tej
8-10 ek. cukor
2-3 ek. kakaó por
250gr. Gesztenyepüré- jó a fagyasztott is, de hagyjuk kiolvadni magától
kókusz reszelék vagy darált dió (vagy csoki reszelék, színes cukor, darált mogyoró...)
mazsola vagy mandula-kihagyható
1 tortabevonó
Aromák: mandula, vérnarancs, brandy vagy rum
+lehet a színeket ételszínezővel erősíteni: zöld a mandulához, piros a vérnarancshoz.

A tejet bögrében melegítsük fel a mikróban és keverjük el benne a cukrot. A ramát is megmikrózhatjuk, de ne legyen teljesen olvadt. A kekszet öntsük egy tálba és adjuk hozzá az összes vajat és a tej háromnegyedét. Kézzel gyúrjuk össze. Szükség esetén adjunk hozzá még tejet és cukrot is. Az összegyúrt masszának gyurma állagúnak kell lennie. Szedjük a masszát 4 egyenlő részre.

Az elsőbe csepegtessünk mandula aromát, szükség szerint szín fokozót. Gyúrjuk össze. Kis golyókat formázzunk és hempergessük meg kókusz reszelékben vagy darált dióban. A golyók közepébe tehetünk mazsolát vagy mandulát.

A másodikba csepegtessünk vérnarancsot, szükség szerint piros színezőt. Gyúrjuk össze. A folyamat ugyan az, mint a mandulásnál.

A harmadik masszába tegyük a kakaó port és a brandy vagy rum aromát. Lehet, hogy kell még neki 1-2 ek. tej. Gyúrjuk össze és ugyan úgy formázzunk golyókat. Majd kókusz reszelékbe vagy dió darába forgassuk, mint az előzőeket.

A negyedikbe tegyük bele a gesztenye masszát. Nem kell előtte se lereszelni sem áttörni. Mikor alaposan összedolgoztuk, formáljunk belőle rudakat. Olvasszuk meg a tortabevonót (olvassuk el a leírását) és a rudak el lapított végeit mártsuk a csokiba. Utána bele nyomhatjuk kókusz reszelékbe vagy dióba. Tegyük zsírpapírra és hagyjuk megdermedni. A maradék olvasztott csokit kanállal rácsorgathatjuk a rudakra díszítésként.

Gyorsan kel vele dolgozni, mert állásában szikkad, ezen egy két ek. tejjel segíthetünk.

Nincsenek megjegyzések: